Pensum

Dette er mitt tredje innlegg om eGovernment. Jeg har i dette innlegget skrevet ett sammendrag av artikkelen: Factors for Successful e-Government Adaption: a Conseptual Framework, Kumar m.fl fra 2007. Det er i praksis en oversettelse av innledningen og konklusjonen som er presentert under.

Jeg vil samtidig oppfordre om å gå inn eGovernmentkurset sine egne nettsider for pensumlitteratur. Der er det planer om å samle opp oversikt over pensumlitteraturen i kurset.

Canada har vært et av de ledende landene i verden på e-Government de siste 5 årene (2007). De har en gjennomsnittlig bruk av sine offentlige nettsider på 51 % av befolkningen. Gjennomsnittet for resten av verden er ca 30 %. De fleste canadiere bruker offentlige nettsider til å hente informasjon fra, i stedet for å kommunisere og utføre tjenester. Oppfatningen globalt er at overgangen til eGovernment har falt til under forventningene av det som ble lovet, selv om noen land leverer bedre en andre. Derfor søker Kumar m.fl, 2007 i artikkelen ”Factors for Successful e-Government Adaption: a Conseptual Framework”, å finne en bedre forståelse av hvorfor og hvordan befolkningen bruker offentlige nettsider. De ønsker også å se på deres holdninger til offentlige nettsider.

Artikkelen foreslår en ny konseptuel modell for eGovernment innføring, basert på den store mengden av litteratur om markeds- og informasjonssystemer. Kumar m.fl foreslår at man kartlegger og forstår befolkningens egenskaper før man setter seg ned å lager en eGovernment-strategi. I artikkelen mener de at høyere grad av brukertilfredshet, basert på i hvor stor grad det offentlige kan tilby innholdsrike, lettvinte, sikre opplevelser på nett som man kan stole på, gir høyere grad av overgang til eGovernment.

Brukeregenskaper og nettsidedesign har en direkte påvirkning på graden av overgangen til eGovernment. Brukeregenskaper består av opplevd risiko ved å bruke netttjenester. Dette kan være bruk av finansiell- og ytelsesrisiko eller sikkerhet og hensynet til privat nettlesning. Det som også er en viktig faktor for mange er den opplevde kontrollen over prosessene på nett. Dette fordi mange brukere er usikker på hvordan deres personlige informasjon blir brukt på nett. Dette henger igjen sammen med hvor erfaren brukeren er med internett som verktøy (eksponeringstid kaller de det i artikkelen).

De snakker videre om viktigheten av god nettsidedesign for å oppnå god bruk av offentlige nettsider. Man kan rate sider ut fra deres opplevde nytteverdi og hvor lett sidene er å bruke. De mener at en god kvalitet på disse punktene kan gi en langt høyere grad av bruk på offentlige tjenester på nett. Dette går på servicen det offentlige leverer på tjenestene til sine brukere. Har du god service har du også god brukertilfredshet blant dine kunder, noe som igjen påvirker bruken av eGovernment.

Flere forfattere har brukt forskjellige metoder for å måle online servicekvalitet. Men bruken av riktige mål for å øke servicen og kvalitet på eGovernment krever at man utfyllende, brukerdefinerte forventninger til kvaliteten på servicen på nett. Modellen foreslått i artikkelen er basert på eksisterende teorier, men den må selvsagt testes empirisk for å undersøke dens validitet og pålitelighet.

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar